У США прокоментували слова Путіна про Другу світову війну та посла Польщі

У США прокоментували слова Путіна про Другу світову війну та посла Польщі

Посол США в Польщі Жоржетт М’юїр вважає, що фюрер Третього рейху Адольф Гітлер і лідер СРСР Йосип Сталін були винуватцями Другої світової війни.

Про це вона написала на сторінці в Twitter.

“Шановний президент [Росії Володимир] Путін, саме Гітлер і Сталін погодилися почати Другу світову війну. Це факт. Польща стала жертвою цього жахливого конфлікту”, – відповіла дипломат на слова російського лідера про ставлення Польщі до нацистської Німеччини.

Тема передвоєнної політики ряду європейських держав була порушена Володимиром Путіним на грудневому саміті за участю лідерів країн СНД. Глава держави згадав посла Польщі в Третьому рейху Юзефа Ліпскі, який в 1938 році схвалив ідею Гітлера вислати європейських євреїв в Африку і обіцяв поставити фюреру пам’ятник у Варшаві. На пройшов 24 грудня розширеному засіданні колегії Міноборони президент знову згадав про Ліпскі, назвавши його сволотою і антисемітської свинею.

22 грудня в МЗС Польщі заявили, що слова Путіна про Другу світову підривають роботу його попередників по нормалізації російсько-польських відносин. Тоді він сказав, що радянські війська увійшли на територію Польщі, коли уряд країни її вже не контролював.

Згідно з офіційною версією Польщі, СРСР у вересні 1939 року напав на країну разом з нацистською Німеччиною. Польська держава вважає, що Росія має іншу точку зору на історію Другої світової, тому на вересневі заходи в Варшаві, присвячені 80-й річниці початку війни, Путіна не запросили.

Поділитись