У США очікують фінансову кризу до грудня

У США очікують фінансову кризу до грудня

Сполучені Штати чекає фінансова криза, якщо до грудня американський конгрес не погодить чергове підвищення стелі державного боргу.

Про це заявила міністр фінансів Джанет Йеллен.

«Наша першочергова задача – це підвищити межу держборгу», – сказала вона в ефірі каналу ABC.

Йеллен зазначила, що «це потрібно не для того, щоб покрити нові витрати, а для того, щоб забезпечити фінансування колишніх ініціатив конгресу».

На її думку, невдача в узгодженні підвищення ліміту держборгу загрожує затримками у виплаті соціальних допомог, зарплат військовим і припиненням податкових відрахувань на дітей.

«Буде підірвано статус цінних паперів мінфіну – найнадійнішого в світі активу, а також долара як світової резервної валюти. Неможливість підвищити ліміт запозичень напевно викличе рецесію і навіть може призвести до фінансової кризи. Це було б катастрофою», – попередила міністр фінансів.

7 жовтня сенат американського конгресу проголосував за підвищення ліміту держборгу США на $ 480 млрд. Це, за твердженням відомства, дозволить покривати національні витрати до 3 грудня.

6 жовтня американський президент Джо Байден порівняв ситуацію навколо стелі держборгу Штатів з метеором, загрозливим вдарити по національній економіці. Також він розкритикував республіканську партію, яка протидіє затвердженню конгресом ініціативи щодо підвищення стелі держборгу або припинення ліміту запозичень.

28 вересня американське міністерство фінансів попередило про ризик дефолту в країні в разі відмови від збільшення або заморозки ліміту держборгу. Йеллен тоді зазначила, що якщо Вашингтон вперше в історії оголосить дефолт, це критично позначиться на всій світовій економіці, а США можуть назавжди втратити статус надійної наддержави.

1 серпня в США знову вступили в силу обмеження на розмір держборгу. Вони не діяли протягом двох років. На той момент заборгованість країни вже перевищувала її ВВП, а в червні поточного року вона досягла $ 28,5 трлн. Ліміт відновили на рівні $ 22 трлн.

Поділитись