У США може бути новий “шатдаун”

У США може бути новий “шатдаун”

Державні установи в США можуть знову закритися через те, що переговори між американськими законодавцями – демократами і республіканцями щодо фінансування будівництва стіни на кордоні з Мексикою зайшли в глухий кут. Про це повідомляє національне Суспільне радіо.

Якщо сторони не досягнуть домовленості до суботи, частина державних установ може знову закритися через відсутність затвердженого бюджету. Попередній “шатдаун” виявився найдовшим в історії Америки – він тривав 35 днів.

Один з учасників переговорів, сенатор-республіканець Річард Шелбі оцінює шанси на порозуміння як 50 на 50. За його словами, наступні 24 години “будуть визначальними”.

Як розповів Суспільному радіо джерело в таборі демократів, переговори загальмували через суперечки про кількість ліжок, яку імміграційно-митна служба має придбати для пунктів тимчасового розміщення незаконних іммігрантів. Демократи наполягають, щоб ліжок було придбано мінімально, аби змусити адміністрацію Трампа зосередитись на виявленні, арешті й депортації небезпечних злочинців, а не на тих, хто лише порушив візовий режим.

Трамп вимагає на зведення стіни 5,7 мільярда доларів. Демократи воліли б не давати йому і цента, але, за інформацією The New York Times, згодні надати від 1,3 до 2 мільярдів, якщо Білий дім піде на поступки в питанні ліжок.

Інший варіант, який обговорюють учасники переговорів, пише видання Politico, – прийняти так званий “автоматичний бюджет”, який переносить на весь наступний фінансовий рік основні параметри поточного бюджету.

Поділитись