У справах Майдану слідство встановило 66 підозрюваних, – Луценко

У справах Майдану слідство встановило 66 підозрюваних, – Луценко

Лише пам’ять та справедливе покарання винних – наш захист від повторення таких трагедій як загибель Небесної Сотні. Так заявив генеральний прокурор Юрій Луценко сьогодні, 20 лютого, в День пам’яті українців, які загинули на Майдані в центрі столиці 5 років тому.


На своїй сторінці у Facebook він написав, що як “ніхто відчуває свій обов’язок дати суспільству відповідь -хто дав злочинний наказ вбивати мирних майданівців”.

“Сьогодні, в день 5 річниці кривавих подій, я можу твердо сказати: слідство встановило не тільки 66 осіб виконавців, які підозрюються у вбивствах ( з них 46 – втекли в РФ, решта – під вартою). ГПУ цього року фактично завершило слідство про тих, хто віддав злочинні накази, що привели до вбивств і поранень на Майдані”, – написав Юрій Луценко.

За його словами, комісія експертів і залучених фахівців на підставі 988 томів матеріалів слідства ухвалила висновок, що загибель та поранення учасників мирних зібрань на Майдані знаходиться в прямому причинному зв’язку з рішеннями і діями екс-президента Януковича, екс-голови СБУ Якименка та його підлеглих Тоцького, Ганжі, Потієвського, Щеголєва, екс-міністра внутрішніх справ Захарченка та його підлеглих Шуляка, Конопляника, Миколенка, міністра оборони Лебедєва, екс-начальника Генштабу Замани.

Як генпрокурор він гарантує, що ця найважливіша справа сучасної України піде на ознайомлення захисту і до суду відразу після рішення ВР про продовження процедури заочного засудження.

Разом з тим Міжнародна правозахисна організація Amnesty International вважає, що українська влада за п’ять років не змогла ефективно розслідувати злочини, скоєні під час Євромайдану 2013-2014 років.

У ці дні з 18 по 20 лютого 5 років тому у центрі Києва загинуло 77 мітингувальників. Загалом, відстоючи честь і волю України, на Майдані полягли близько 100 протестувальників. Згодом їх назвали Небесною Сотнею. 

 

Поділитись