У Словаччині затримали українців з рекордною партією бурштину

У Словаччині затримали українців з рекордною партією бурштину

Окружний суд міста Кошице (Словаччина) розглядав клопотання прокурора про тримання під вартою чотирьох громадян України, яких звинувачують у контрабанді бурштину. Йдеться про рекордні майже 700 кг коштовних мінералів.

Українців затримали у місті Кошице біля офісу міжнародної компанії перевезення вантажів DHL Express. Бурштин вони намагалися переправити до Гонконгу, пише Mukachevo.net.

Контрабанду виявили словацькі митники виявили під час огляду трьох автомобілів. У «Шкоді Октавії» було знайдено 288 кг бурштину, у «Мерседес Бенц» – 36 кг, у ще одній «Шкода Октавія» – до 374 кг бурштину. Разом 698 кг мінералу за орієнтовною ціною 550 тис євро.

Розслідування довело, що всі четверо українців приїхали до Словаччини у вівторок вранці через українсько-словацький прикордонний перехід “Малі Селменці – Велке Слеменце”.

Нині Василь П., Йосип С., Василь Д. та Богдан О. перебуватимуть під вартою. Двоє з них уже мали проблеми із законом на території Словаччини. Вони займалися контрабандою сигарет і отримали депортацію.

Про боротьбу з нелегальним видобутком бурштину в Україні Зеленський почав говорити у серпні. А 12 листопада Верховна рада ухвалила у першому читанні урядовий законопроект щодо урегулювання питання видобутку бурштину. Йдеться про процедуру отримання спеціального дозволу на користування надрами, інвестиції у регіон видобутку та рекультивацію пошкоджених земель.

Словацькі митники неодноразово виявляли нелегальний бурштин в автомобілях українців. Так, у 2017 році йшлося про 62 кг бурштину, який конфіскували словацькі митники, а українські вкотре контрабанду проґавили. До цього затримували партію у понад 150 кг.

Поділитись