У сенаті США закликали провчити генпрокурора Росії

У сенаті США закликали провчити генпрокурора Росії

Сенатор від Республіканської партії США Марко Рубіо спільно з групою інших законодавців виступив зі зверненням до держсекретаря Майку Помпео і до міністра фінансів Стівена Мнучіну із закликом внести в санкційні списки за переслідування опозиції генерального прокурора Росії Юрія Чайку і міністра юстиції Олександра Коновалова.

Відповідна заява з’явилася на офіційному сайті Рубіо. “Ми звертаємося з проханням вжити заходів у відповідь на тривале переслідування російським урядом дисидентів і лідерів опозиції”, – йдеться в заяві. Зокрема, там згадується активіст Костянтин Котов, який був засуджений на чотири роки за три порушення при проведенні мітингів, і засуджений до довічного ув’язнення за організацію вбивств колишній співробітник компанії «ЮКОС» Олексій Пічугін.

Автори заяви закликають внести в «список Магнітського» генерального прокурора Юрія Чайку, міністра юстиції Олександра Коновалова та колишнього директора Федеральної служби виконання покарань Геннадія Корнієнка. У заяві також говориться про 200 політичних в’язнів в Росії.

«Закон Магнітського» прийнятий в США в 2012 році. Він має на увазі санкції для росіян, причетних до порушення прав людини. При цьому імена тих, щодо кого вводяться обмежувальні заходи, оприлюднюються. Закон був названий на честь російського юриста Сергія Магнітського. Його заарештували в 2008 році, в 2009-му він помер у московському СІЗО «Матроська Тиша».

Поділитись