У самопроголошеній ДНР звинуватили Україну у намірах закріпити політичні репресії

У самопроголошеній ДНР звинуватили Україну у намірах закріпити політичні репресії

Законопроект Києва про перехідний період на Донбасі порушує мінські угоди і закріплює політичні репресії щодо жителів непідконтрольних українській владі територій.

Про це заявив так званий голова Народної ради самопроголошеної Донецької народної республіки Володимир Бідьовка. Раніше Кабмін України схвалив законопроект про правосуддя перехідного періоду в Донбасі і Криму, тепер його має розглянути Верховна Рада.

“Цей законопроект навряд чи можна назвати інакше, ніж лицемірним. Розробники відзначають, що проект закону базується на принципах ООН в частині перехідної юстиції, і це повинно було б пустити пил в очі міжнародного співтовариства, якби не одне “але”- репресивна спрямованість цього законопроекту”, – сказав Бідьовка.

Він нагадав, що, підписавши мінські угоди, Київ взяв на себе зобов’язання щодо недопущення переслідування жителів так званих ДНР і ЛНР. “Законопроект про перехідний правосудді, який, по суті, закріплює політичні репресії як частина державної політики України щодо Донбасу, – це не просто спроба вільного трактування положень Мінська-2, а, я б навіть сказав, плювок в обличчя Раді Безпеки ООН , який цей Комплекс заходів і схвалив, – зазначив Бідьовка.

За його словами, документ “суперечить і мінським угодами, і позиції Радбезу ООН щодо їх реалізації”.

Віце-прем’єр, міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій України Олексій Резніков заявив, що законопроектом пропонується “закріпити визначення Російської Федерації як “держави-агресора” і “держави-окупанта”.

Також законопроект передбачає відповідальність за правопорушення, пов’язані з тимчасовою окупацією, обмеження щодо обрання та призначення на посади громадян України, які були долучені до діяльності окупаційних сил і окупаційних адміністрацій Російської Федерації .

Поділитись