У Росії з’явилися підстави побоюватися вторгнення НАТО

У Росії з’явилися підстави побоюватися вторгнення НАТО

У Росії є підстави побоюватися вторгнення НАТО, адже протягом останніх століть країна піддавалася нападам з боку Німеччини, Швеції, Польщі, Франції і навіть США.

Таку думку в статті для The National Interest висловив американський публіцист Пітер Сучіу.
Він зазначив, що зараз американці в більшості своїй можуть вважати надуманою загрозу НАТО для Росії, але Москва вже давно фіксує високий рівень військової активності альянсу біля своїх кордонів.

Як вважає автор матеріалу, після закінчення холодної війни і розпаду Радянського Союзу Росія в багатьох сенсах є більш вразливою в порівнянні з багатьма колишніми сателітами, включаючи Польщу, Угорщину і Румунію, а також Чехію і Словаччину, які зараз входять до складу НАТО. Тому не дивно, що Москва посилює армію і флот, регулярно проводить військові навчання і розробляє нову військову техніку, в тому числі танки Т-14 “Армата” і надзвукові підводні ракети.

Раніше начальник Головного оперативного управління Генштабу ЗС генерал-полковник Сергій Рудской заявляв, що Москва фіксує високий рівень активності Сполучених Штатів та їхніх союзників по НАТО поблизу російських кордонів. За його словами, в квітні-травні в рази збільшилася кількість польотів американських стратегічних бомбардувальників. Вперше далека авіація США пролетіла над територією України.

Зростає активність НАТО в Арктиці. Вперше з часу закінчення холодної війни, до того ж, як підкреслюють в Генштабі ЗС РФ, напередодні святкування 75-річчя Перемоги в Баренцевому морі пройшли навчання загону бойових кораблів об’єднаних військово-морських сил НАТО.
Продовжує НАТО нарощувати інфраструктуру ПРО в Польщі, а також модернізує РЛС “Глобус-3” на півночі Норвегії “для розширення можливостей по спостереженню за внутрішніми районами російської території”.

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Йенс Столтенберг, в свою чергу, заявив, що Росія є сусідом НАТО, і організації необхідно вести діалог з Москвою, зокрема, в питанні контролю над озброєннями.

На фото: радіолокаційна станція (РЛС) «Глобус3» на півночі Норвегії.

Поділитись