У країнах Європи занепокоєні наслідками екологічної катастрофи в Росії

У країнах Європи занепокоєні наслідками екологічної катастрофи в Росії

Твердження про те, що випробування ракет Росією стали причиною підвищення радіації над Північною Європою, безпідставні. Така відповідь МЗС РФ на відповідні звинувачення.

Раніше в Міжнародному агентстві з атомної енергії (МАГАТЕ) повідомили, що стрибок рівня радіації в Північній Європі біля кордонів з Росією може бути викликаний роботами на ядерному реакторі. Однак конкретне місце викиду частинок поки не знайдено.

В кінці червня прес-секретар президента Росії Дмитро Пєсков розповів, що ніяких повідомлень про підвищений радіаційний фон у північних кордонів Росії не надходило.

Датчики радіаційного моніторингу в Норвегії, Фінляндії і Швеції зареєстрували на початку червня перевищення рівня радіоактивних речовин у північних кордонів Росії. ЗМІ цитували повідомлення Національного інституту здоров’я і навколишнього середовища Нідерландів (RIVM) про те, що радіонукліди надійшли з боку Заходу Росії.

Пізніше RIVM спростував повідомлення ЗМІ про те, що джерелом підвищення радіаційного фону в Північній Європі стала Росія. В інституті організації відзначили, що на даному етапі не можна визначити конкретну країну-джерело. Однак організація стверджує, що радіонукліди все ж могли прийти в Європу з боку західної Росії. Також вчені припустили, що журналісти неправильно переклали розміщену раніше інформацію про забруднення.

Поділитись