У Росії пропонують забезпечити екс-президентів довічним імунітетом від судового переслідування

У Росії пропонують забезпечити екс-президентів довічним імунітетом від судового переслідування

Законопроект про поправки до Конституції, запропонований до другого читання, передбачає, що колишні президенти РФ зможуть отримати довічний статус члена Ради Федерації.

У поправці зазначено, що екс-президент отримує право на довічний статус члена Ради Федерації після закінчення терміну його повноважень або при достроковому припиненні повноважень в разі відставки. Таким чином, Путін і Медведєв можуть отримати довічний імунітет від судового переслідування, який забезпечує статус члена Ради Федерації.

Стаття 19 про недоторканність члена Ради Федерації свідчить зокрема:

1. Член Ради Федерації, депутат Державної Думи володіють недоторканністю протягом всього терміну своїх повноважень.
2. Член Ради Федерації, депутат Державної Думи без згоди відповідної палати Федеральних Зборів Російської Федерації не можуть бути:
а) притягнуто до кримінальної або до адміністративної відповідальності, яка покладається в судовому порядку;
б) затримані, заарештовані, піддані обшуку (крім випадків затримання на місці злочину) або допиту;
в) піддані особистому огляду, за винятком випадків, коли це передбачено федеральним законом для забезпечення безпеки інших людей.
3. Недоторканність члена Ради Федерації, депутата Державної Думи поширюється на займані ними житлові та службові приміщення, які вони вживали особисті та службові транспортні засоби, засоби зв’язку, що належать їм документи і багаж, на їх листування.

У середині січня президент Росії Володимир Путін, виступаючи з посланням до Федеральних зборів, запропонував винести на всенародне голосування поправки в Конституцію РФ. Всі новації стосуються істотних змін політичної системи, діяльності виконавчої, законодавчої, судової влади.

Поділитись