У Росії планують розширити права поліцейських

У Росії планують розширити права поліцейських

У російському уряді підготували законопроект, що розширює повноваження поліцейських.

Поліція може отримати право відмикати автомобілі, оточувати житлові будинки і захищати місця проведення масових заходів, а крім того – стріляти в разі будь-якої небезпеки.

Як розповіло “Інтерфаксу” джерело в апараті Держдуми, поправки, що дають поліції додаткові права, були схвалені урядом, але на розгляд до нижньої палати їх ще не внесли.

У законопроекті пропонується дозволити поліцейським “з оголеною вогнепальною зброєю” застосувати її під час затримання, якщо переслідуваний сам спробує дістати зброю або “здійснити інші дії, що дають підстави розцінити їх як загрозу нападу” на правоохоронця.

Відповідно до цієї ініціативи, поліції також дозволять розкривати автомобілі для порятунку життя громадян або для запобігання злочину. Автомобіліста, чию машину розкрили в його відсутність, поліцейські повинні будуть повідомити про це протягом доби з моменту розкриття.

Крім цього правоохоронці отримають право оточувати або блокувати ту чи іншу територію. В її межах вони зможуть проводити особистий огляд і оглядати транспортні засоби.

30 статтю чинного закону про поліцію уряд запропонував доповнити положенням про те, “співробітник поліції не підлягає переслідуванню за дії, вчинені при виконанні обов’язків, покладених на поліцію”. Також поліцейські не будуть нести відповідальність за шкоду, завдану при відмиканні автомобіля, якщо вони діяли на законних підставах.

Поділитись