У Росії оцінили рішення НАТО не запрошувати Київ і Тбілісі на саміт

У Росії оцінили рішення НАТО не запрошувати Київ і Тбілісі на саміт

Офіційний представник міністерства закордонних справ РФ Марія Захарова порівняла рішення НАТО не запрошувати на саміт країн альянсу Україну і Грузію з батьківською поведінкою.


«Трохи нагадує батьківське «нічого по двору байдики бити, йди уроки робити». Шкода не згадав [генсек НАТО Йенс] Столтенберг Мінські домовленості і необхідність їх виконання Києвом. Це як раз той домашнє завдання, яке давно пора виконати, включаючи роботу над помилками», – написала вона в своєму Telegram-каналі 1 червня.

Саміт лідерів країн НАТО відбудеться 14 червня в штаб-квартирі альянсу в Брюсселі. У ньому візьмуть участь тільки союзники, партнери НАТО, в тому числі Україна і Грузія, запрошені не були.

Глава українського МЗС Дмитро Кулеба заявив, що Київ розчарований відсутністю запрошення. Також він зазначив, що влада країни не розуміють, як можна проводити саміт НАТО на тлі «агресивних дій Росії проти України» без участі самої України.

Крім цього, Кулеба додав, що 2021 рік є найкращим моментом для надання Києву плану дій щодо членства в альянсі.

28 травня офіційний представник МЗС РФ Марія Захарова заявила, що вступ України в НАТО ніяк не допомогло б гармонізувати ситуацію всередині країни. За її словами, Київ має вирішувати внутрішні проблеми і орієнтуватися на об’єктивні складності.

12 травня на Україні назвали вступ в НАТО життєво необхідним кроком, щоб припинити конфлікт в Донбасі і попередити виникнення конфліктів в майбутньому.

За місяць до цього, 12 квітня, президент України Володимир Зеленський звернувся до американського лідера Джо Байдена з проханням допомогти країні вступити в НАТО. За його словами, членство в альянсі нібито стане єдиним способом припинити конфлікт в Донбасі.

Поділитись