У Росії не очікують жодних результатів на саміті в Женеві

У Росії не очікують жодних результатів на саміті в Женеві

Міністр закордонних справ Сергій Лавров заявив, що у відомстві не очікують проривних домовленостей на саміті Росія-США.

Про це він повідомив в ході виступу на форумі «примаковського читання».

«У нас немає ніяких завищених очікувань, ніяких ілюзій, що настають якісь прориви. Але є об’єктивна необхідність в обміні думками на вищому рівні про те, які загрози бачать Росія і США, як дві найбільші ядерні держави на міжнародній арені », – сказав глава МЗС.

Лавров також висловив надію на те, що США перед зустріччю проведе роботу над минулими помилками. За його словами, американській стороні варто оцінити інтереси і позицію РФ, її «червоні лінії».

Він також зазначив, що нормалізація відносин можлива тільки при «дотриманні принципів рівноправності, взаємоповаги, невтручання у внутрішні справи один одного». За його словами, це дуже важливо для зняття напруги, що накопичилася між США і Росією.

Лавров повідомив, що Путін і Байден в Женеві будуть обговорювати питання кібербезпеки. Він підкреслив, що у РФ не бракує доброї волі в цьому питанні.

«Ще з 2016 року, коли нас адміністрація Обами стала звинувачувати в тому, що ми втручаємося в їхні вибори, ми десятки разів пропонували сідати за стіл переговорів – професійний, довірчий – і викладати конкретні факти, заклопотаності, які є і у одного боку, і в іншої сторони », -заявив Лавров. При цьому американська сторона, за його словами, від переговорів відмовилася.

Міністр зазначив, що стосовно зустрічі російського і американського лідерів немає узгодженого порядку. Російська сторона має намір нагадати про пропозицію щодо взаємного відвідування баз ПРО.

Президенти Володимир Путін і Джо Байден зустрінуться 16 червня в Женеві. Планується, що вони засудять подальший розвиток відносин між країнами, а також питання міжнародного значення, зокрема, ситуацію в гарячих точках і боротьбу з пандемією.

Поділитись