У Росії можуть виникнути проблеми з продовольством

У Росії можуть виникнути проблеми з продовольством

Міністерство сільського господарства Росії відзначило, що урожай жита, що склав в 2019 році 1,429 мільйона тонн, став мінімальним в країні за останні 54 роки, з 1965 року.

Через настільки мізерних зборів ціни на житнє борошно і хлібобулочні вироби можуть зрости і досягти рекордних рівнів.

За запевненнями експертів, перешкодити подорожчання можуть імпортні поставки житнього борошна з Білорусії і заміна виробниками хліба житнього борошна на борошно другого сорту. Ймовірний також ввезення жита з прибалтійських держав. Однак і це не допоможе, якщо буде рости вартість транспортних послуг і пакування.

У 2019 посівні площі жита в Росії були в 9,4 рази менше в порівнянні з рівнем 1990-го року. У сезон 2019-2020 країна увійшла з історично мінімальними запасами жита і рекордно низькими посівами озимого жита.

“Зараз житнє борошно коштує дорожче пшеничного борошна хорошої якості, тому, думаю, буде спрацьовувати ефект переміщення покупців з одного продукту в інший: частина покупців чорного хліба перейдуть на сірий, білий і таким чином просто знизять попит, – прокоментував ситуацію виконавчий директор Асоціації виробників і постачальників продовольчих товарів Дмитро Востріков. – Ми вважаємо, що неврожай жита буде відіграний нормальними ринковими механізмами і державі втручатися абсолютно нема чого “.

Поділитись