У Росії і по всьому світу проходять акції в пам’ять Бориса Нємцова

У Росії і по всьому світу проходять акції в пам’ять Бориса Нємцова

У Москві та інших містах 27 лютого, в шосту річницю одного з найгучніших політичних убивств сучасної Росії, проходять пам’ятні заходи.

Борис Нємцов був застрелений на Великому Москворецькому мосту біля стін Кремля. За підозрою в скоєнні злочину кілька днів по тому затримали п’ятьох уродженців Чечні.

Останні кілька років в річницю вбивства невтомного критика російської влади щорічно проходили марші пам’яті Бориса Нємцова, але в цьому році московські влада не погодила проведення маршу, пославшись на обмеження, пов’язані з пандемією коронавируса. Організатори традиційних ходів зверталися до мерії з проханням не заважати покладання квітів.

До місця вбивства на Москворецькому мосту люди несуть квіти. На мосту зібралося близько сотні людей. Волонтери роздають людям маски. Друзі, близькі та прихильники політика приходять до могили Бориса Нємцова на Троєкуровському кладовищі.

Соратник Нємцова Ілля Яшин закликав усіх вшанувати пам’ять політика приходити на Москворецький міст без плакатів, зазначивши, що це “меморіальний захід”, а не мітинг і не хода. “Не треба давати поліції приводи для затримань”, – попросив Яшин.

На місці вбивства Нємцова виник стихійний меморіал в пам’ять вбитого політика, за станом якого стежать волонтери. Меморіал в пресі зазвичай називають “Нємцов міст”.

Незадовго до річниці вбивства Нємцова, 19 лютого, силовики огородили меморіал і прибрали квіти і фотографії. Також були затримані кілька людей, які чергували біля меморіалу. Пізніше в московській мерії подію пояснили тим, що у чергували біля меморіалу волонтерів виникли “тертя з комунальниками”.

Поділитись