У результаті нафтової війни Росія може збанкратувати

У результаті нафтової війни Росія може збанкратувати

Світ знаходиться на межі вичерпання вільного місця для зберігання незатребуваною нафти. Це трапиться лише через три місяці, вважають галузеві експерти, яких цитує Bloomberg. Раніше інших великих гравців свої сховища заповнить до країв Росія.

За розрахунками консалтингової компанії IHS Markit, поточні темпи попиту і пропозиції означають, що запаси збільшаться на 1,8 млрд барелів після першої половини 2020 року. З огляду на, що як і раніше є тільки близько 1,6 млрд барелів потужностей для зберігання, виробники будуть змушені скоротити виробництво, тому що до червня не буде місця, щоб складувати нафту.

У деяких країнах межа вже досягнуто. 26 березня Пакистан заборонив імпорт нафти і палива, тому що його сховища заповнені. Vitol Group і Gunvor Group, два провідних світових трейдера, кажуть, що є великий інтерес до зберігання, в той час як кілька трейдерів замовили супертанкери для зберігання нафти в море.

Пропозиція може перевищити попит на 12,4 млн барелів на добу в другому кварталі, при цьому інші трейдери, банки і консультанти також прогнозують істотне перевищення, повідомляє IHS. У середу Vitol заявив, що в порівнянні з минулим роком попит впав на 20 млн барелів на добу.

“Здобич потрібно буде скоротити або навіть припинити. Тепер тільки питання – де і на скільки”, – сказав Джим Буркхард, глава підрозділу по нафтових ринків IHS.

Згідно з аналізом IHS, з трьох найбільших світових виробників нафти Росія має найменшу кількість доступних сховищ – приблизно на вісім днів. Ці цифри засновані на обсязі виробництва, який може бути збережений, якщо експорт вичерпається. У Саудівській Аравії є в запасі 18 днів, а в США – 30 днів.

Поділитись