У Раді виступили проти збільшення фінансування Інституту національної пам’яті

У Раді виступили проти збільшення фінансування Інституту національної пам’яті

Глава комітету Верховної ради України з питань фінансів, податкової та митної політики, депутат фракції пропрезидентської партії “Слуга народу” Данило Гетманцев виступив проти збільшення фінансування Українського інституту національної пам’яті (УІНП), так як вважає, що в діяльності інституту допускається “вшанування нацистів”.


Раніше український інститут національної пам’яті на запит видання “Страна” вказував, що символіка 14-ї гренадерської дивізії СС “Галичина” не відноситься до символіки націонал-соціалістичного режиму, яка є забороненою в Україні.

Гетманцев вважає, що оскільки влада намагається скоротити витрати на державний апарат, витрати на інститут національної пам’яті збільшувати не потрібно. На його думку, для того, щоб збільшити витрати на цю установу на 128%, передбачене проектом держбюджету на 2022 рік, потрібно обґрунтування. Однією з причин, чому він проти збільшення витрат – це те, що інститут національної пам’яті приймав “участь у вшануванні пам’яті нацистів”.

“Я вважаю, що сам факт служби в дивізії СС є клеймом для людини і свідченням того, що ця людина, що б він не робив для незалежності України, паплюження саму ідею незалежності і тих людей, які дійсно за свою незалежність віддавали життя. Мені здається , що спроби знайти древніх героїв, що відбувається в УІНП, які забруднені співпрацею з СС, є абсолютно неприйнятними – я проти цього категорично виступаю”, – сказав Гетманцев в інтерв’ю виданню Hromadske.

При цьому він вважає, що ліквідувати інститут не потрібно.

Поділитись