У Польщі триває режим агітаційної тиші перед президентськими виборами

У Польщі триває режим агітаційної тиші перед президентськими виборами

День тиші настав в Польщі в суботу напередодні чергових президентських виборів. Закон забороняє будь-які форми агітації, проведення соціологічних опитувань, публікацію рейтингів кандидатів та обговорення їх програм до закриття виборчих дільниць у неділю 28 червня.


Державна виборча комісія (ДВК) попередила, що за порушення цього режиму передбачені великі штрафи. “Якщо в період передвиборний тиші публікується опитування – це вже злочин, і покарання може досягати суми 1 млн злотих (близько $ 300 тис.)”, – сказав на прес-конференції глава ДВК Сильвестр Марчіняк.

У неділю о сьомій ранку за місцевим часом в Польщі відкриються більше 27 тис. виборчих дільниць, які працюватимуть без перерв до дев’ятої вечора. Тільки після завершення голосування місцеві ЗМІ зможуть опублікувати дані екзитполів.

За крісло глави держави в цьому році борються 11 кандидатів, в тому числі діючий президент Польщі Анджей Дуда, який балотується на другий термін. Як показали останні опитування громадської думки, він лідирує у виборчих перегонах. Головний конкурент Дуди від найбільшої в країні опозиційної партії “Громадянська платформа” Рафал Тшасковскій відстає від нього на більш ніж 10%.

Якщо в найближчу неділю ніхто з претендентів на найвищу державну посаду не набере більше 50% голосів, через два тижні – 12 липня відбудеться другий тур голосування, в який вийдуть два кандидати, що набрали найбільшу кількість голосів.

Поділитись