У податковій пояснили, як отримати соціальну пільгу для студентів

У податковій пояснили, як отримати соціальну пільгу для студентів

Студент, який не отримує дохід у вигляді стипендії або отримує стипендію, яка виплачується не з бюджету, має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця.

Про це йдеться у прес-службі відомства. Від чого залежить право на застосування податкової соціальної пільги:

від показника граничного доходу для її застосування.

ПСП застосовують до доходу (у вигляді зарплати), нарахованого на користь платника податку протягом звітного податкового місяця, якщо розмір такого доходу не перевищує суми, яка дорівнює розміру місячного прожиткового мінімуму, діючого для працездатної особи станом на 1 січня звітного податкового року, помноженого на 1,4 й округленого до найближчих 10 грн (пп. 169.4.1 ПКУ).

У 2020 році граничний дохід для застосування ПСП становить 2940,0грн. (2102 грн х 1,4).

Розмір загальної ПСП у 2020 році складає 50% розміру прожиткового мінімуму для працездатної особи (на місяць), установленого законом на 01 січня звітного податкового року (п.п. 169.1.1 ПКУ) і становить 1051,0грн. (2102 грн х 50% ).

ПСП не може бути застосована до заробітної плати, яку платник податку протягом звітного податкового місяця отримує одночасно з доходами у вигляді стипендії, грошового чи майнового (речового) забезпечення учнів, студентів, аспірантів, ординаторів, ад’юнктів, військовослужбовців, що виплачуються з бюджету.

Якщо студент, отримує стипендію з бюджету, то податкова соціальна пільга до заробітної плати такого платника податку не застосовується.

Якщо студент не отримує дохід у вигляді стипендії або отримує стипендію, яка виплачується не з бюджету, то він має право на зменшення суми загального місячного оподатковуваного доходу, отримуваного від одного роботодавця у вигляді заробітної плати, на суму податкової соціальної пільги у розмірі 150 % суми пільги.

Поділитись