У ПФУ розповіли, чому при високій зарплаті можуть нараховувати маленьку пенсію

У ПФУ розповіли, чому при високій зарплаті можуть нараховувати маленьку пенсію

Скарги від українців, яким не дивлячись на високу зарплату було нараховано маленька пенсія, надходять до Пенсійного фонду України.

Такі нестиковки можуть відбуватися через нюанси законодавства, які враховуються при призначенні пенсії. Про це розповіла заступник директора департаменту пенсійного забезпечення Пенсійного фонду України Галина Мастюгіна, передають “Факти”.

Вона навела приклад, коли люди, що працюють у шкідливих умовах, можуть розраховувати на отримання пільгової пенсії, заробивши на такій роботі 10 років стажу. При цьому сам факт роботи в шкідливих умовах зовсім не впливає на розмір пенсії.

У схожій ситуації опинилася одна з пенсіонерок.

“Я пропрацювала на заводі 23 роки 9 місяців у шкідливих умовах за Списком № 2. Однак пенсію маю невелику, хоча зарплата у мене завжди була більшою за середню по країні. Наприклад, в 1987 році середня зарплата була близько 185 руб, а у мене – 246, 1988 року середня близько 199, а моя – 232 руб, і приблизно так наступні три роки. Чому так?”, – повідомила пенсіонерка.

У Пенсійному фонді відповіли, що вся справа в тому, що робота в шкідливих умовах зовсім не впливає на розмір пенсії. Сьогодні є два списки, які враховуються при визначенні пенсійних виплат.

“Робота у шкідливих умовах дала вам право вийти на пенсію в 50 років, для цього достатньо 10 років пільгового стажу, навіть не потрібно 23. Тобто в зв’язку з роботою у шкідливих умовах ви отримали право на ранній вихід на пенсію. У той же час робота в шкідливих умовах ніяк не впливає на розмір пенсії, тут важливі інші показники: страховий стаж і розмір зарплати, яку ви отримували”, – пояснила Галина Мастюгіна.

При цьому в ПФУ додали, що через недостатність стажу жінка навіть не може розраховувати на доплату до 2000 грн, яку встановлюють при наявності у жінок 30 років стажу.

“І коефіцієнт заробітку у вас також виходить трохи більше одиниці (розділіть 246 на 185, 232 на 199). Тому в підсумку і пенсія невелика”, – зазначила представник ПФУ.

Поділитись