У Панджшері закликали США розслідувати угоди Халілзада з талібами

У Панджшері закликали США розслідувати угоди Халілзада з талібами

Представник “Фронту національного опору Афганістану” Алі Назарі закликав владу США розслідувати “закулісні” угоди колишнього спецпредставника Сполучених Штатів по Афганістану Залмая Халілзада з рухом “Талібан” і звинуватив того в зраді.


“Уряд США має провести ретельне розслідування закулісних угод Залмая Халілзада зі злочинним синдикатом” Талібан “. За останні 3 роки він (Халілзад – ред.) зрадив і Афганістан, і США, узаконюючи терористичне угрупування і роблячи занадто багато поступок без чого б то не було відчутного замість”, – написав Назарі в Twitter.

У понеділок держсекретар США Ентоні Блінкен заявив, що спецпредставник США по Афганістану Залмай Халілзад залишає свій пост, ця посада дістанеться працював його заступником Томасу Весту. Халілзад згодом заявив, що прийняв таке рішення, оскільки порахував вдалим момент, коли Вашингтон починає нову фазу політики щодо Кабула.

На початку серпня таліби активізували наступ на урядові сили Афганістану, 15 серпня увійшли в Кабул і на наступний день заявили, що війна закінчена. Останні два тижні серпня з аеропорту Кабула, який перебував під охороною американських військових, йшла масова евакуація громадян країн Заходу і співпрацювали з ними афганців. У ніч на 31 серпня американські військові покинули кабульського аеропорту, поклавши край майже 20-річному військовій присутності CША в Афганістані. Шостого вересня таліби заявили, що під їх контроль з боями перейшов Панджшер, остання з 34 афганських провінцій.

Поділитись