У Новій Зеландії продають безлюдне село

У Новій Зеландії продають безлюдне село

У Новій Зеландії на продаж виставили ціле село, яке є закинутим, безлюдним протягом 30 років.

Як повідомляє 1NEWS, село Lake Waitaki було побудоване у 1930-х роках для робітників греблі, проте, починаючи з 1989 року, коли робота греблі була автоматизована, воно спорожніло. Розташоване на краю ГЕС Вайтакі на Південному острові, воно може похвалитися мальовничим видом на гори, а також вісьмома будинками з трьома спальнями, рестораном, водними угіддями, дев’ятьма гаражами та 14 га землі. І це все можна придбати всього за $2,8 млн.

Вайтакі – лише одна з багатьох маленьких громад, які намагалися утриматися на плаву, коли розпочалася активна урбанізація населення Нової Зеландії. Два роки тому крихітне місто Кайтангата в Отаго розпочало глобальну кампанію, спрямовану на збільшення кількості свого населення, заявивши, що воно має забагато робочих місць, забагато будинків та недостатньо людей для їх заповнення.

Уряд виділив мільярд доларів на рік для фонду регіонального розвитку, що покликаний пожвавити регіони, закликаючи людей повертатися з міст до сільських районів.

Оскільки уряд Нової Зеландії ввів заборону на покупку іноземцями вже збудованих будинків, агент з нерухомості Келлі Мілмінн заявила, що важко визначити: потенційні покупці Lake Waitaki є внутрішніми чи міжнародними, оскільки іноземці почали використовувати посередників. Вона зазначила, що деякі китайські громадяни продемонстрували інтерес щодо покупки села.

Згідно з прийнятим законом, трасти та компанії, зареєстровані за межами Нової Зеландії або мають більше 25% іноземних інвестицій, будуть розглядатися як іноземні фізичні особи, їм заборонено купувати житлову нерухомість, проте вони можуть придбати земельну ділянку або нежитлову нерухомість через закордонну інвестиційну компанію. Іноземні покупці можуть купити житло, якщо вони є резидентами Нової Зеландії та мають намір жити у придбаному помешканні протягом 183 днів на рік.

Поділитись