У Німеччині виступили проти повернення Росії в G7

У Німеччині виступили проти повернення Росії в G7

Глава МЗС ФРН Хайко Маас заявив, що не бачить можливості відновлення Групи восьми (G8) за участю Росії в зв’язку із ситуацією на сході України, а також анексії Криму Росією.

Таку думку він висловив в інтерв’ю для газети Rheinische Post. “Причинами вилучення Росії [з формату G8] стали анексія Криму та втручання в ситуацію на сході України. Я не бачу можливості повернення [РФ до Групи восьми] до тих пір, поки ця ситуація не вирішиться”, – зазначив Маас, відповідаючи на питання видання про можливість повернення до формату G8 за участю Москви.

Крім того, глава німецького зовнішньополітичного відомства, коментуючи плани Трампа, крім РФ, запросити на саміт G7 Австралію, Індію і Південну Корею, зазначив, що “G7 і G20 є два розумно скоординованих формату”. “Нам не потрібні G11 або G12”, – заявив Маас.

На початку червня глава МЗС ФРН заявляв, що сумнівається в доцільності можливої ​​зміни формату “великої сімки”.

Формати взаємодії

G7 – об’єднання економічно розвинених країн, до якого входять Великобританія, Німеччина, Італія, Канада, США, Франція і Японія.

У 1975 році клуб провів перше засідання в складі Великобританії, Західній Німеччині, Італії, США, Франції та Японії. Воно пройшло у Франції.

У форматі “сімки” клуб існував з 1976 по 1997 рік. Після приєднання Росії він став “великою вісімкою”. У березні 2014 року в результаті подій в Україні і криза в стосунках США і Європи з Росією західні учасники об’єднання в період перебування при владі у Вашингтоні президента Барака Обами ухвалила рішення повернутися до формату “сімки”.

Трамп раніше оголосив про плани перенести саміт Групи семи з кінця червня на вересень і про бажання запросити на цю зустріч Росію, Австралію, Індію і Республіку Корея.

Поділитись