У Німеччині почнуться коаліційні переговори партій, які збираються сформувати новий уряд

У Німеччині почнуться коаліційні переговори партій, які збираються сформувати новий уряд

Соціал-демократична партія Німеччини, «Союз 90-х / Зелені» і Вільна демократична партія попередньо обговорили основні пункти програми на чотири роки.

Так як представникам цих трьох обраних в бундестаг партій вдалося уникнути різких розбіжностей і залагодити спірні питання, було прийнято рішення почати переговори по створенню урядової коаліції.

Вона названа «світлофорною» за умовними кольорами партій – червоному, жовтому і зеленому. Інша можлива коаліція, де замість СДПН за стіл переговорів могли б сісти «чорні» – блок ХДС / ХСС, вже зовсім не обговорюється. Так що Німеччина на новому етапі залишить за собою не тільки еру Меркель, а й довгу епоху присутності консерваторів біля керма держави.

Однак для створення нової коаліції чекає довгий шлях. Заплановані обговорення урядової програми в 22 робочих групах – в кожній по шість представників від трьох партій. Про міністерських постах мови поки вестися не буде. Кандидат у канцлери від СДПН Олаф Шольц заявив, що спочатку треба чітко визначити змістовні пріоритети політики майбутнього уряду.

Партії збираються закінчити коаліційні переговори в середині грудня. Однак повністю виключати їх провал поки передчасно.

Чотири роки тому спроба створити коаліцію з трьох партій закінчилася невдало через непримиренну позицію вільних демократів.

Поділитись