У Німеччині на регіональних виборах перемогла партія Меркель

У Німеччині на регіональних виборах перемогла партія Меркель

В землі Саксонія-Ангальт завершилися вибори в регіональний парламент (ландтаг), на яких упевнену перемогу здобула правляча партія «Християнсько-демократичний союз» (ХДС), що набрала 37,1% голосів виборців.

У свою чергу правопопулістського «Альтернатива для Німеччини» (АДГ), якій пророкували чи не перемогу, серйозно відстала від лідера.

Політологи давно вважають, що народне волевиявлення в Саксонії-Анхальт – генеральна репетиція федеральних виборів в Німеччині, які пройдуть у вересні, а успіх, здобувши ХДС на регіональних виборах, дозволить консерваторам зміцнити свої позиції в загальнодержавному масштабі.

На думку члена ХДС Райнера Хазелоффа, більше 10 років займає пост прем’єр-міністра федеральної землі Саксонія-Ангальт, німці зробили вибір на користь політичної сили, перевіреної часом. Що особливо актуально на тлі пандемії і пов’язаного з нею економічної кризи.

«Люди знають нашу програму. Але вони також знають, що я особисто можу привнести і за яку політику я виступаю. І ця довіра, ймовірно, зіграло вирішальну роль», – наводить слова політика видання DW.

Проте, не дивлячись на явно недібрані голосу, АДГ залишається другою за популярністю партією в федеральній землі – її результат 20,8%.

Партії «Союз 90 / зелені», яка багато говорила про власні успіхи і навіть змогла багатьох в цьому переконати, довелося задовольнятися 5,9% голосів, що є більш ніж протверезним результатом – знадобиться справжнє диво, щоб «зелені» змогли скласти конкуренцію правлячій ХДС на майбутніх виборах в бундестаг.

Загалом же, більшість партій, які брали участь в земельних виборах (за винятком ХДС) погіршили свої результати в порівнянні з минулими голосуваннями.

Поділитись