У Нідерландах встановили, що в районі катастрофи MH17 не було ЗРК “Бук” України або Росії

У Нідерландах встановили, що в районі катастрофи MH17 не було ЗРК “Бук” України або Росії

Крах малайзійського Boeing на сході України в липні 2014 року відбулася в районі, де не було жодного зенітного ракетного комплексу “Бук”.

Про це свідчить документ Служби військової розвідки і безпеки Нідерландів, опублікований платформою для незалежних журналістів Bonanza Media. Як випливає з документа, спрямованого голландської прокуратурі, “рейс MH17 пролітав поза зоною досяжності для встановлених Україною і Росією місць, де були розміщені комплекси “Бук-М1”. Як стверджує портал, до такого висновку нідерландські розвідники прийшли “на підставі джерел, яких вважають надійними”.

“Для мене головний висновок полягає в тому, що голландська сторона мала інформацію про розташування комплексів “Бук “під час конфлікту”, – зазначив журналіст Макс ван дер Верфф, який разом з російською журналісткою Яною Єрлашовою є засновником платформи Bonanza Media. “Цю інформацію ми не бачили раніше, – звернув увагу він. – І голландська сторона в своїх документах приходить до висновку, що не володіє інформацією про знаходження жодного “Бука” поблизу від місця аварії MH17″.

Літак Boeing 777 “Малайзійських авіаліній” розбився на сході України 17 липня 2014 року. Загинули всі, хто знаходився на борту 298 чоловік, з яких 196 були підданими Нідерландів. Для розслідування катастрофи була створена Спільна слідча група, до якої увійшли представники Австралії, Бельгії, Малайзії, Нідерландів і України. У червні 2019 року слідчі назвали імена чотирьох підозрюваних в причетності до краху. Серед підозрюваних — росіяни Ігор Гіркін, Сергій Дубинський і Олег Пулатов, а також українець Леонід Харченко. Судовий процес над ними має розпочатися в Нідерландах 9 березня.

За даними ССГ, Boeing був збитий з ЗРК «Бук», що належав 53-й зенітно-ракетній бригаді ВС Росії з Курська. На думку слідства, підозрювані знали про перекидання в район міста Сніжне Донецької області самохідної вогневої установки зенітно-ракетного комплексу «Бук М1», з якого було збито літак.

Поділитись