У НАТО пояснили, чому “розвалився” ракетний договір

У НАТО пояснили, чому “розвалився” ракетний договір

Відповідь НАТО на припинення дії Договору про ліквідацію ракет середньої і меншої дальності між Росією і США буде лише оборонною.

Про це йдеться в заяві альянсу, передає Reuters. У документі наголошується, що саме «Росія несе одноосібну відповідальність за припинення дії» угоди. У зв’язку з цим в НАТО мають намір виважено і відповідально “реагувати на значні ризики, пов’язані з російською ракетою 9М729», яка, за версією Вашингтона, порушує ДРСМД. Вказується, що країни альянсу погодили збалансований, скоординований і оборонний пакет заходів.

У той же час генсек НАТО Йенс Столтенберг заявив, що ніяких термінових заходів вживати ніхто не збирається, за його словами, гонку озброєнь після розвалу ДРСМД можна запобігти. Він також знову підтвердив, що альянс не планує розміщувати в Європі нові ядерні ракети наземного базування.

Раніше 2 серпня дія ДРСМД офіційно припинилося. США заявили, що вийшли з угоди через порушення Росією. Москва при цьому неодноразово вказувала, що діє в рамках домовленостей.

Договір РСМД, укладений в 1987 році між СРСР і США, не дозволяє сторонам мати на озброєнні балістичні та крилаті ракети наземного базування з дальністю від 500 до 5,5 тисячі кілометрів. Москва і Вашингтон регулярно звинувачували один одного в порушенні його умов.

Поділитись