У «Нафтогазі» звинуватили Москву в створенні штучного дефіциту газу

У «Нафтогазі» звинуватили Москву в створенні штучного дефіциту газу

Глава «Нафтогаз України» Юрій Вітренко звинуватив «Газпром» в маніпуляціях зі створення штучного дефіциту газу для того, щоб Європа дозволила запустити «Північний потік – 2».

Вітренко бачить проблему в тому, що російський оператор поставляє в Європу на даний момент набагато менше газу, так як це провокує рекордне зростання цін. За його словами, в 2020 році «Газпром» забронював 65 млрд куб. м газу для транзиту через Україну, а в 2021 – всього 40 млрд куб. м.

«Вони фактично таким чином шантажують Європу і кажуть:« Дивіться, ми створюємо штучний дефіцит газу, якщо ви не дасте нам запустити «Північний потік – 2», то відповідно зробимо так, що вам взимку не буде вистачати газу», – сказав він.

За словами глави української компанії, Москва використовує газ як геополітичного зброї. Вітренко вважає ситуацію, що склалася шантажем з боку Росії і закликав ввести санкції.

У МЗС Росії раніше заявляли, що російська сторона не має завдання призупинити поставку газу через Україну, а Росія ніколи не використовувала енергетику і свої природні ресурси як елемент тиску або шантажу.

Поділитись