У МЗС Росії не виключають перенесення нормандського саміту

У МЗС Росії не виключають перенесення нормандського саміту

Заступник голови МЗС Росії Андрій Руденко сказав, що заяви і дії Києва ставлять під сумнів можливість нової зустрічі лідерів нормандського формату в квітні.

Він нагадав, що на зустрічі в грудні в Парижі лідери домовилися, що черговий саміт повинен відбутися в квітні в Берліні. Також було досягнуто домовленостей про те, що Київ, Донецьк і Луганськ повинні розвести сили на трьох нових ділянках лінії зіткнення, відкрити нові пункти пропуску, просунутися в розмінуванні, провести обмін утримуваними особами, закріпити в українському законодавстві «формулу Штайнмайєра».

«Поки з цього списку відбувся тільки обмін утримуваних осіб», – сказав Руденко. За його словами, поведінка української сторони в контактній групі і заяви з Києва викликають сумнів в тому, що до квітня всі пункти будуть виконані.

Раніше глава російського МЗС Сергій Лавров пояснив, чому делегація України на нормандському саміті в Парижі відмовилася від розведення сил по всій лінії зіткнення. За його словами, таку позицію українська делегація на нормандському саміті в Парижі зайняла за наполяганням Вашингтона. Він повідомив, що США «дуже не хочеться, щоб виконувалися мінські домовленості, дуже не хочеться, щоб лінія зіткнення стала безпечною з обох сторін».

Міністр припустив, що «підтримка цього конфлікту в якійсь контрольованій фазі відповідає інтересам США з точки зору їх геополітичних видів на пострадянський простір».

Поділитись