У Moderna заявили, що їх вакцина зберігає ефективність в 93% і після другої дози

У Moderna заявили, що їх вакцина зберігає ефективність в 93% і після другої дози

Компанія Moderna заявила, що її вакцина від COVID-19  зберігає ефективність приблизно в 93% через шість місяців після введення пацієнтові другої дози.

Це практично не відрізняється від заявленої ефективності 94%, про яку повідомлялося в її первісному клінічному випробуванні. Про це повідомляє 5 серпня агентство Reuters.

Ця цифра вигідно виглядає на тлі даних Pfizer \ BioNTech, де минулого тижня заявили, що ефективність їх вакцини падає приблизно на 6% кожні два місяці, знижуючись приблизно до 84% через шість місяців після другого щеплення.

Вакцини Moderna і Pfizer-BioNTech засновані на технології інформаційної РНК (мРНК).

– Наша вакцина COVID-19 демонструє стійку ефективність 93% протягом шести місяців, але ми розуміємо, що варіант Delta являє собою серйозну нову загрозу, тому ми повинні зберігати пильність, – сказав генеральний директор Moderna Стефан Бансел.

Однак перед зимовим сезоном потрібно ще одна доза, оскільки рівень антитіл, ймовірно, знизиться, заявили в Moderna.

Вакцина Moderna була дозволена для екстреного застосування у дорослих в США в грудні і з тих пір дозволена для екстреного або умовного застосування у дорослих більш ніж в 50 країнах, в тому числі в Україні. Компанія почала процес подачі заявки на повне схвалення в Управління по санітарному нагляду за якістю харчових продуктів і медикаментів США в червні і планує завершити її в серпні.

У липні виробник вакцини Pfizer / BioBTech опублікував результати дослідження, які показали, що  третя доза вакцини  збільшує кількість антитіл. Після цього Ізраїль першим у світі почав використовувати третю дозу Pfizer для ревакцинації людей старше 60 років. 3 серпня Німеччина заявила, що теж почне проводити ревакцинацію. МОЗ, в свою чергу, закликає оголосити мораторій і не витрачати вакцину на треті щеплення в багатьох країнах, поки в убогих не вакцинують хоча б 10% населення.

Станом на 4 серпня Україна вже отримала 11.9 млн доз різних вакцин, в тому числі майже 2 мільйони доз препарату Moderna.

З 21 липня в країні стартував п’ятий етап вакцинації. Тепер робити щеплення проти COVID-19 можуть всі бажаючі у віці від 18 років. Вакцину можна отримати в будь-якому в найближчому пункті щеплення або центрі масової вакцинації. Станом на 4 серпня повністю вакциновані трохи більше 2.1 млн українців.

Поділитись