У Мінську оточили Жовтневу площу перед ходою опозиції

У Мінську оточили Жовтневу площу перед ходою опозиції

Співробітники правоохоронних органів оточили Жовтневу площу в центрі Мінська, де в неділю очікується несанкціонована хода опозиції.

Автомобільний рух по проспекту Незалежності, який проходить через площу, здійснюється без обмежень, метро також працює в штатному режимі. Майдан Незалежності, що знаходиться на проспекті після Жовтневої, поки не оточена, але міліція вже приготувала тимчасові металеві загородження.

Початок ходи намічено на 14:00. Напередодні лідер опозиції Світлана Тіхановська, що знаходиться в даний час за межами республіки, записала відеозвернення, в якому закликала прихильників приєднатися до акції.

9 серпня в Білорусі відбулися вибори президента. Згідно з даними ЦВК, чинний глава держави Олександр Лукашенко набрав 80,08% голосів, Тіхановську підтримали 10,09% виборців. Штаб опозиціонера результати голосування не визнав. Після цього в Мінську і ряді інших міст республіки почалися протести, а деякі підприємства, в тому числі і найбільші виробництва країни, почали страйк.

За офіційними даними, в перші дні протестів було затримано більше 6,7 тис. чоловік, в ході заворушень постраждали сотні людей, включаючи 120 співробітників правоохоронних органів. Влада повідомляла про загибель трьох учасників протесту. Надалі більшість демонстрацій не супроводжувалося жорсткими затриманнями.

Поділитись