У Луцьку хочуть ввести плату за відвідання школи

У Луцьку хочуть ввести плату за відвідання школи

Якщо батьки, діти яких не зареєстровані в Луцьку, будуть платити за освітні послуги садочків і шкіл, це дозволить розвантажити черги до навчальних закладів у місті.

Про це повідомляє місцеве видання Волинські новини, з посиланням на інформацію щодо проведення засідання постійної комісії Луцької міської ради з питань планування соціально-економічного розвитку, бюджету та фінансів, що відбулось 26 листопада.

Зокрема, за інформацією видання, керівник управління освіти Зіновія Лещенко нагадала, що відповідно до перехідних положень до закону «Про освіту», з 1 січня «гроші мають ходити за дитиною», тому було розроблено проект рішення «Про встановлення плати за надання освітніх послуг у закладах дошкільної, загальної середньої освіти комунальної форми власності для батьків, діти яких не зареєстровані в місті Луцьку».

Чиновниця наголосила, що батьки дітей, які не зареєстровані у Луцьку, покриватимуть лише ті кошти, які виділяються на утримання учня з міського бюджету. Йдеться про батьків, які не сплачують податки в міський бюджет.

Також Зіновія Лещенко розповіла, що управління освіти скерувало звернення до сусідніх ОТГ, аби вони розглянули можливість сплати коштів за надання освітніх послуг дітям, які проживають на територіях їхніх громад.

За її словами, зараз близько 2 500 дітей із сусідніх громад навчаються в Луцьку. У випадку, якщо батьки платитимуть за їх освітні послуги, міський бюджет може отримувати близько 5 млн грн на рік, що можна буде витрачати на потреби шкіл і дитячих садків.

Так, зараз на одну дитину, яка вчиться в школі, у середньому йде 21,48 гривні на день (без харчування), а на дитину, що перебуває в садочку, – 51,2 гривні (враховано харчування).

У свою чергу депутат та голова комісії Борис Смаль зазначив, що Конституцією України гарантується безкоштовна освіта, однак на практиці без коштів батьків школи та садочки не могли би існувати.

Поділитись