У Конгресі США оголосили тиск Трампа на Зеленського доведеним

У Конгресі США оголосили тиск Трампа на Зеленського доведеним

СМС-листування американських дипломатів з помічником президента України Андрієм Єрмаком доводить, що українського лідера Володимира Зеленського намагалися шантажувати, заявив конгресмен-демократ Еліот Енгел.


Енгел сказав, що «сприймає це особливо важко», так як на протязі довгих років «виступав за тісніші відносини» США з Україною, яка «була частиною» СРСР, але зараз «рівняється на Захід». Конгресмен заявив, що Україну слід підтримувати, а її «замість цього штовхають до Росії».

За його версією, глава американської держави Дональд Трамп «намагався використовувати ресурс США, щоб розв’язати політичну сутичку», а тепер «зірвався з ланцюга». Енгел зазначив, що «диму без вогню не буває».
Він вважає, що «з’явився ще один потенційний інформатор», пізніше дадуть про себе знати і інші, «буде ще більше і диму, і вогню».

New York Times з посиланням на два джерела пише, що ще один співробітник розвідки США може подати рапорт про те, що викликає тривогу у відносинах американського президента з Україною. У розвідника нібито є більш конкретна інформація з даного питання, ніж у співробітника розвідки, який подав першу скаргу.

Глава Держдепу Майк Помпео звинуватив демократів у тому, що вони хочуть «примусити» співробітників його відомства з’явитися на слухання в Конгрес, хоча не виписали ніяких повісток. Для участі в таких слуханнях представники Держдепу зобов’язані проконсультуватися з Білим домом, обговоривши проблему секретної інформації. Держдеп вимагає присутності на слуханнях свого юрисконсульта.

Крім того, демократи Палати представників США запросили у віце-президента Майка Пенса документи по Україні в рамках процедури імпічменту президенту США. Конгрес цікавиться роллю Пенса в історії з шантажем.

Нагадаємо, ЗМІ опублікували смс-переписку дипломатів США, які намагалися переконати Київ провести розслідування щодо газової компанії Burisma Group, до складу ради директорів якої входив син колишнього віце-президента США Джо Байдена Хантер.

Поділитись