У конфлікті на кордоні з Таджикистаном загинули 35 громадян Киргизстану

У конфлікті на кордоні з Таджикистаном загинули 35 громадян Киргизстану

Число жителів Киргизстану, які постраждали під час збройного конфлікту на кордоні з Таджикистаном, збільшилася до 183.

Про це заявила в понеділок на брифінгу в Бішкеку заступник міністра охорони здоров’я і соціального розвитку республіки Алізе Солтонбекова.

“Всього постраждали 183 людини, 34 з них померли”, – сказала вона.

Пізніше киргизький Міністерство охорони здоров’я повідомило, що число загиблих в конфлікті зросла до 35. Солтонбекова повідомила, що від отриманих поранень помер житель села Максат Баткенській області 1960 року народження.

За даними заступника міністра, в республіці триває збір допомоги для співвітчизників, які постраждали під час сутичок. “Ми вдячні небайдужим громадянам і волонтерам, які допомогли зібрати і довезти гуманітарну допомогу в постраждалі райони”, – зазначила Солтонбекова. Вона запевнила, що поступово евакуйовані із зони конфлікту киргизькі жителі повертаються додому.

Ситуація на кордоні Киргизії і Таджикистану в районі водозабору “Головний”, який кожна зі сторін вважає своєю територією, загострилася 28 квітня, коли там виник конфлікт між жителями прикордонних сіл двох країн. 29 квітня стався збройне зіткнення між військовослужбовцями Киргизії і Таджикистану. У Бішкеку заявили, що таджицькі військовослужбовці в ході бойових зіткнень застосовували кулемети, міномети і бойові вертольоти Мі-24.

В той же день ввечері сторони домовилися про припинення вогню і відведення військових підрозділів в місця постійної дислокації, однак перестрілки періодично тривали в окремих місцях до 1 травня.

За даними киргизького Мінохоронздоров’я, основну частину вбитих і поранених становлять цивільні особи. Під час зіткнень в республіці спалені або зруйновані понад сто будівель, в тому числі дві школи, три прикордонної застави, дитсадок, пожежна частина, будівля відділу міліції, а також 78 одноповерхових житлових будинків. Із зони конфлікту в цілому евакуйовані 33 тис. мирних жителів.

Поділитись