У команді президента розповіли про бачення особливого статусу Донбасу

У команді президента розповіли про бачення особливого статусу Донбасу

Помічник президента України Володимира Зеленського Андрій Єрмак заявив, що українська влада не має наміру йти на федералізацію країни заради повернення Донбасу.

Про це він розповів в інтерв’ю виданню “Лівий берег”. За його словами, реінтеграція непідконтрольних Києву територій можлива тільки у складі унітарної України. “Ми точно ніколи не допустимо федералізації нашої країни. Ми точно ніколи не допустимо втрати наших територій. Ми точно хочемо припинити війну. Ми точно хочемо реінтегрувати Донбас в Україні. Ми точно хочемо, щоб Україна була єдина. І ось на цих основних принципах будується весь переговорний процес”, – пояснив Єрмак.

Також помічник українського лідера зазначив, що він би не підписував мінські угоди в їх нинішньому вигляді. “Я розумію, що зараз найлегше критикувати і що альтернативи їм не з’явилося. Але ми зібрали велику кількість експертів і, базуючись на тому, що вже існує, виробили свою позицію”,- додав він.

На думку Єрмака, особливий статус самопроголошених Донецької і Луганської народних республік не є предметом переговорного процесу ні в Мінську, ні в «нормандському форматі».

Мінські угоди, підписані представниками Києва та самопроголошених республік, передбачають негайне припинення вогню, відведення важких озброєнь на лінії зіткнення, проведення конституційної реформи в Україні по закріпленню за Донбасом особливого статусу, а також проведення виборів на непідконтрольних Україні територіях.

Поділитись