У Коломойського знайшли заводи і ділові центри в США

У Коломойського знайшли заводи і ділові центри в США

Журналісти американського видання Pittsburgh Post-Gazette знайшли у власності у українського підприємця Ігоря Коломойського 13 сталеливарних заводів, чотири офісні центри і готель на території США.

Своє розслідування вони опублікували під заголовком «Брудні долари». У публікації стверджується, що олігарх придбав нові активи на кошти, незаконно виведені з Приватбанку в кінці 2000-х років, мова йде про сотні мільйонів доларів.

«Він і його партнери придбали майже два десятка об’єктів, в тому числі чотири офісні вежі в центрі Клівленда і готель на 484 номери з видом на набережну, що стало основою його імперії», – йдеться в розслідуванні.

Як повідомляють журналісти, бізнесмен придбав заводи через тіньові схеми, зокрема, до моменту покупки більшість з них вже були закриті через порушення податкового законодавства або техніки безпеки. Нові докази причетності Коломойського до відмивання грошей, в тому числі банківські записи і електронні листи, були передані американським правоохоронцям.
«Іноземний оператор – об’єкт розслідування корупції в його власній країні – може заявити про свої права на сталеливарну промисловість США в той час, коли вона вважається життєво важливою для національної безпеки», – додали автори розслідування. Відзначається, що сам Коломойський коментувати звинувачення відмовився.

Мін’юст США з серпня минулого року веде судовий розгляд, що стосується придбання Коломойським і його діловим партнером Геннадієм Боголюбовим нерухомості в штатах Кентуккі і Техас. Стверджується, що бізнесмени вивели мільярди доларів з Приватбанку з 2008 року і до його націоналізації в 2016-м, і ці гроші пішли на покупку нерухомості.

5 березня Вашингтон оголосив, що ввів санкції проти українського бізнесмена Ігоря Коломойського і заборонив йому в’їзд в країну. Рішення пов’язане з його корупційною діяльністю в період, коли він був губернатором Дніпропетровської області при президенті Петра Порошенка. Крім того, в США побоюються, що Коломойський і зараз може «підривати демократичні процеси».

Поділитись