У Китаї оцінили плани Росії відмовитися від долара

У Китаї оцінили плани Росії відмовитися від долара

Бажання Росії відмовитися від долара може стати протестом проти американської гегемонії.

Таку думку в газеті «Хуаньцю шибао» висловив науковий співробітник Інституту Росії, Східної Європи та Центральної Азії Китайської академії суспільних наук Чень Іцзюнь.

Експерт вважає, що дедоларизація не сильно вплине на Росію, оскільки США, на відміну від Китаю і Європи, не є основним торговим партнером Москви. При цьому російська валюта, за його твердженням, визнана стабільним платіжним засобом.

Для Вашингтона ж дія російської влади стане певним приниженням, оскільки демарш Москви поставить Вашингтон в «незручне становище перед союзниками».

Раніше міністр фінансів Антон Силуанов заявив про плани Фонду національного добробуту повністю позбутися від американської валюти. Замість долара виросте частка євро і юаня, а також з’явиться золото. Пізніше перший віце-прем’єр Росії Андрій Бєлоусов пояснив, що виведення долара зі структури ФНД пов’язано із загрозою санкцій США і є повністю обґрунтованим.

Офіційний представник Кремля Дмитро Пєсков, в свою чергу, назвав дедоларизацію постійним процесом. Він зазначив, що однією з причин цього кроку стало занепокоєння багатьох країн з приводу надійності основної резервної валюти.

28 червня в Центробанку Росії підтвердили, що американська валюта залишиться частиною російських резервів. Глава регулятора Ельвіра Набіулліна зазначила при цьому, що ЦБ враховує виникають геополітичні ризики.

У Вашингтоні заявили, що не бояться планів Росії і Китаю відмовитися від американського долара. Глава Федеральної резервної системи США Джером Пауелл відзначив, виступаючи перед конгресменами, що долар є резервною валютою світового рівня, і «інший, яка б змогла змагатися з ним, немає і близько».

Поділитись