У Киргизстані прем’єр-міністром стане Жапаров, якого з СІЗО звільнили в ніч на 6 жовтня

У Киргизстані прем’єр-міністром стане Жапаров, якого з СІЗО звільнили в ніч на 6 жовтня

На позачерговому засіданні Жогорку Кенеша парламентарії схвалили кандидатуру Садира Жапарова на пост прем’єр-міністра. Нагадаємо, його звільнили в ніч на 6 жовтня.

На площі Ала-Тоо проходила акція протесту опозиційних сил. Зібралися 3-4 тисячі чоловік, незадоволених попередніми підсумками парламентських виборів. Після спроби штурму воріт “Білого дому” почалися зіткнення між міліцією і мітингувальниками, протестувальники зайняли “Білий дім”.

У 2017 році райсуд засудив колишнього депутата Жогорку Кенеша Садироа Жапарова до 11 років і 6 місяців позбавлення волі в колонії суворого режиму за захоплення заручника. Суд визнав, що в 2013-му в Караколі під час мітингу, організованого Жапаровим, його учасники насильно заштовхали в автомобіль тодішнього постпреда уряду в Іссик-Кульській області Емільбека Каптагаєва.

У 2020 році на площі Ала-Тоо проходив мітинг прихильників Жапарова. В акції брали участь більше тисячі чоловік: вони вимагали випустити політика з виправної колонії. У якийсь момент організатори втратили контроль над натовпом. Люди рушили в бік “Білого дому”, міліція почала розгін. В результаті постраждали кілька людей, було затримано близько сотні.

Поділитись