У Києві заявили про створення спільного зі США слідчого комітету

У Києві заявили про створення спільного зі США слідчого комітету

Україна і США можуть почати спільне розслідування у справі колишнього віце-президента Сполучених Штатів Джо Байдена і його сина Хантера шляхом створення спеціального слідчого комітету.

Про це президент України Володимир Зеленський заявив в інтерв’ю японському виданню Kyodo.

За словами українського лідера, загальне розслідування може початися тільки в тому випадку, якщо американські прокурори вимагатимуть співпраці, заснованого на міжнародному праві відповідно до законодавства України. При цьому Зеленський зазначив, що не може впливати на правоохоронні органи країни з метою змусити їх відкрити справу.

Президент України також спростував повідомлення американських ЗМІ про те, що президент США Дональд Трамп назвав початок розслідування умовою для запрошення Зеленського в Вашингтон і надання Києву фінансової і військової допомоги з боку США.

4 жовтня генеральний прокурор України Руслан Рябошапка заявив, що відомство перегляне всі розслідування, пов’язані з компанією Burisma, в тому числі вже закриті. Незаконні процесуальні рішення будуть скасовані. Крім Байдена-молодшого їх фігурантами можуть стати екс-міністр екології Микола Злочевський та бізнесмен Сергій Курченко. Останній звинувачується в тяжких злочинах проти державності, по його справі також проходять високопоставлені чиновники і бізнесмени з оточення Порошенка.

Скандал навколо Байденом стався після публікацій ЗМІ про те, що син Джозефа Байдена Хантер отримував мільйони доларів від української компанії Burisma Holdings з весни 2014 по осінь 2015 року. У той період Байден-старший займав пост віце-президента США в адміністрації Барака Обами.

Також було оприлюднено розмову адвоката Трампа Руді Джуліані з екс-генпрокурором України Віктором Шокіним, якого в 2016 році звільнили після переговорів Байдена-старшого з колишнім українським президентом Петром Порошенко. Шокін вважає, що це сталося на особисте прохання Байдена саме через справу Burisma. На необхідність припинити розслідування йому особисто натякав колишній посол США в Україні Джеффрі Пайєтт.

Справа Байдена стало приводом для початку процедури імпічменту Трампа, яку ініціювали представники Демократичної партії в палаті представників 25 вересня.

Поділитись