У Казахстані затримали організатора “мовних патрулів”

У Казахстані затримали організатора “мовних патрулів”

Поліція Казахстану затримала блогера Куата Ахметова, який зняв ролики з приниженнями російськомовних жителів республіки.

Його затримали в Алмати.

Організатор націоналістичних акцій Til Maydani ( “Хвиля мови”) і “мовних патрулів” почав говорити з вийшли до нього силовиками на казахському. Вони пояснили йому, за що зупинили і чому. Вони показали йому службові посвідчення, а потім посадили в машину. Затриманий передав своїй супутниці телефон і сіл в авто, почавши злякано говорити по-російськи.

Тепер до будівлі поліції почали стягуватися прихильники блогера. Вони вимагають пояснення від влади. Всередині знаходиться сам затриманий, повідомляє Telegram-канал видання Readovka. Проти нього порушено кримінальну справу про розпалювання міжнаціональної ворожнечі.

Раніше МЗС Росії прокоментував дії “мовних патрулів” націоналістів в Казахстані. У відомстві зазначили, що в курсі того, що відбувається і емоційна реакція від таких новин не змушує себе чекати.

Перед цим перший заступник керівника адміністрації президента Казахстану Даурен Абаєв заявив про готовність припиняти прояви “печерного націоналізму”, нагадали у відомстві. До цього повідомлялося, що в Казахстані місцеві націоналісти проводять рейди, вимагаючи від усіх громадян говорити тільки державною мовою – українською.

Відеозвіти публікувалися на YouTube-каналі. Його засновником є ​​активіст Куат Ахметов. Найчастіше націоналісти відвідують магазини і ресторани, перевіряючи, якою мовою говорять співробітники.

Поділитись