У ЄС схвалили заборону на польоти над Білоруссю для європейських авіаліній

У ЄС схвалили заборону на польоти над Білоруссю для європейських авіаліній

Посли ЄС схвалили заборону європейським авіакомпаніям літати над Білоруссю, повідомило агентство Рейтер з посиланням на трьох дипломатів.


Рішення вступить в силу в опівночі за центральноєвропейським часом. У Брюсселі розраховують, що заперечень з боку країн Євросоюзу не буде.

Крім цього, білоруським літакам заборонять використовувати повітряний простір ЄС і здійснювати посадки в аеропортах країн – членів інтеграційного об’єднання.

Лідери держав Євросоюзу узгодили ці заходи після того, як летів з Афін до Вільнюса 23 травня літак Ryanair екстрено сів в мінському аеропорту через повідомлення про мінування, яке виявилося хибним. З рейсу зняли засновника визнаного в Білорусії екстремістським Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича. Його звинувачують в кількох злочинах, включаючи організацію масових заворушень, за що йому загрожує до 15 років позбавлення волі.

Західні країни розкритикували те, що сталося і заявили, що літак змусили зробити посадку, вони готують нові санкції щодо Білорусі. У Мінську, в свою чергу, стверджують, що ніякого примусу не було, і представили розшифровку переговорів з пілотом літака, в ній не міститься ніяких погроз на адресу екіпажу.

Поділитись