У Гуантанамо закрили найзасекреченіший об’єкт “Табір-7”

У Гуантанамо закрили найзасекреченіший об’єкт “Табір-7”

Всі злочинці, що містилися в самому засекреченому об’єкті в’язниці Гуантанамо – «Таборі 7» були переведені в інший блок.

Про це повідомило агентство Associated Press.

Існування «Табору 7», також відомого як «Табір Платинум», трималося в таємниці протягом двох років після його створення в 2006 році. Відзначається, що в цьому таборі знаходилися «особливо цінні укладені».

Як говориться в заяві Південного командування ВС США, укладені з «Табором 7» переведені в сусідній «Табір 5». Тепер всі ув’язнені Гуантанамо містяться тільки на двох об’єктах, раніше їх було три. Підкреслюється, що зміни «не ставлять під загрозу захист сил і їх безпеку або місію по забезпеченню безпечного, законного і гуманного поводження» з ув’язненими. Командування не повідомив, яка кількість укладених містилося в «Таборі 7».

За даними Associated Press, військові протягом довгого часу відмовлялися навіть визнавати місцезнаходження «Табори 7» на базі і ніколи не дозволяли журналістам проникати всередину об’єкта.

13 лютого прес-секретар Білого дому Джен Дженніфер Псакі розповіла про намір адміністрації США закрити спецв’язницю на базі Гуантанамо.

У січні 2017 року попередній американський президент Дональд Трамп заявив про рішення скасувати указ свого попередника Барака Обами про закриття об’єкта.

Спецв’язниця знаходиться на орендованій американцями з 1903 року військово-морській базі в затоці Гуантанамо на Кубі в 15 км від однойменного міста. У 1990-ті роки там розташовувався фільтраційний табір для біженців з Гаїті і Куби, які намагалися перебратися до Сполучених Штатів. Рішення про створення спецв’язниці на території бази ВМС прийняв Пентагон в рамках антитерористичної програми адміністрації президента Джорджа Буша – молодшого. Всього через Гуантанамо пройшли 775 ув’язнених, більшість з них так і не постало перед судом. В даний час там залишилися лише 40 ув’язнених.

Поділитись