У Грузії пройшов мітинг за відновлення відносин з РФ, який тривав півгодини

У Грузії пройшов мітинг за відновлення відносин з РФ, який тривав півгодини

Учасники акції, яку організувала опозиційна партія «Альянс патріотів Грузії», зажадали від керівництва країни закріпити позаблоковий статус республіки, а також відмовитися від войовничої риторики на адресу Москви.

«Головна вимога – щоб наше керівництво нарешті побачило те, чого хоче народ. Ми повинні почати прямий діалог з Сухумі, Цхінвалі та Москвою», – заявила лідер партії Ірма Інашвілі.

Депутат від «Альянсу патріотів Грузії» Ада Маршанія закликала до «широкомасштабного діалогу по важким питань» з Росією, Абхазією і Південною Осетією. «Доки нам бути так? Кого або чого ми чекаємо? Хто як не ми повинні зробити це? »- запитала вона.

За даними ТАСС, на акції в Батумі зібралися кілька десятків тисяч осіб, однак через спекотну погоду мітинг тривав близько півгодини.

Відносини між Росією і Грузією загострилися в червні на тлі масових акцій протесту в Тбілісі. Вони почалися після того, як депутат Держдуми зайняв місце спікера грузинського парламенту під час засідання Міжнародної асамблеї православ’я. Після цього президент Росії Володимир Путін ввів заборону на пряме авіасполучення між Грузією і Росією, який почав діяти 8 липня.

Ескалація конфлікту продовжилася після нецензурних висловлювань грузинського журналіста на адресу Путіна. Зокрема, Георгій Габунія в ефірі телеканалу «Руставі 2» назвав його «смердючим окупантом», після чого в Тбілісі знову почалися акції протесту з вимогою відправити Габун у відставку. 23 липня спікер Держдуми В’ячеслав Володін закликав президента Грузії Саломе Зурабішвілі принести публічні вибачення перед Росією.

Поділитись