У ГПУ заявили про відсутність кримінальних справ стосовно Burisma

У ГПУ заявили про відсутність кримінальних справ стосовно Burisma

Україна не займається розслідуванням кримінальної справи проти української газової компанії Burisma, в час правління якої в 2014 році увійшов син колишнього віце-президента США Джозефа Байдена Хантер.

Про це заявив генеральний прокурор України Руслан Рябошапка. “Немає справи Burisma. Воно існує в мозку того, хто його придумав. Просто може бути якесь виробництво, в якому може фігурувати слово Burisma. Може, таких виробництв – кілька. Після аудиту порахуємо, в скількох справах є таке слово, в якому контексті вживається. Тоді, може, щось докладніше прокоментую”, – сказав він інтерв’ю виданню “Лівий берег”.

У США у вересні розгорівся великий скандал навколо телефонної розмови президента Дональда Трампа з українським колегою Володимиром Зеленським, ця бесіда стала приводом для оголошення Палатою представників, контрольованої політичними опонентами президента – демократами, про початок процедури імпічменту щодо американського лідера. Як стверджують правники-демократи, Трамп під час дзвінка намагався переконати Зеленського почати розслідування діяльності на Україні Хантера Байдена в обмін на надання фінансової та військової допомоги Києву.

Хантер Байден в 2014 році увійшов до правління компанії Burisma, а його батько в 2016 році, перебуваючи на посаді віце-президента США, виступав із закликом звільнити генпрокурора України Віктора Шокіна, який починав розслідування діяльності цієї газодобувної компанії.

Джозеф Байден зараз є найбільш імовірним суперником Трампа від Демократичної партії на майбутніх в листопаді 2020 року президентських виборах. Тому, на думку демократів, Трамп, чинячи тиск на Зеленського, прагнув заручитися підтримкою Києва в зусиллях дискредитувати Байдена. Зеленський факт тиску з боку Трампа спростував.

Заява Зеленського про Burisma

Український лідер, відповідаючи питання в ході прес-марафону 10 жовтня, заявив, що Київ готовий спільно з Вашингтоном розслідувати діяльність Burisma. “Я вже говорив, що, якщо це буде спільна справа, загальна слідча комісія обох генеральних прокурорів (Україна і США) щодо справи Burisma, – то ми готові розслідувати втручання у вибори з української сторони, якщо воно було, тому що про це дійсно є багато різних матеріалів, але вони повинні бути підтверджені”, – сказав Зеленський.

Поділитись