У Гонконзі більше ста осіб затримали із застосуванням сльозогінного газу

У Гонконзі більше ста осіб затримали із застосуванням сльозогінного газу

У Гонконзі пройшла найбільша акція проти ослаблення автономії регіону від материкового Китаю з початку спалаху коронавірусу.

Її учасників розігнали із застосуванням сльозогінного газу і кийків, затримані були більше ста чоловік, повідомляє агентство Reuters.

Приводом для протестів стали плани Китаю провести через парламент країни, Всекитайські збори народних представників, законопроект про нацбезпеки Гонконгу, який потенційно дозволить Пекіну створити там свої служби для придушення протестів. Проти нього виступали опозиція Гонконгу, правозахисники, а також Держдепартамент США. Протестуючі також критикували законопроект про образу гімну Китаю, який розглядають на місцевому рівні.

Через діючі в Гонконзі обмеження на збори більше восьми осіб в узгодженні акції відмовили. Учасники вийшли на вулиці в шопінг-районі Козуей-Бей, незважаючи на огорожі по всі місту; вони вигукували «Ми за незалежність Гонконгу», «Незалежність Гонконгу – єдиний вихід» та інші гасла. Після попередження поліція застосувала газ.

Резолюція про підготовку відповідного законопроекту була включена до порядку щорічної сесії Зборів представників, що почалася 22 травня в Пекіні. Голосування по ній очікується наступного тижня, після чого почнеться підготовка самого законопроекту. У проекті йдеться про те, що він «для захисту національної безпеки» введе повну заборону на «підривну і сепаратистську діяльність» і втручання ззовні – так влада Китаю часто характеризували протести за незалежність Гонконгу. Це суперечить принципу «одна країна – дві системи» і положенням Основного закону Гонконгу, відзначали критики.

Поділитись