У ДНР передбачили «революцію» в стосунках з Україною

У ДНР передбачили «революцію» в стосунках з Україною

«Намір розширити територію ДНР до кордонів Донецької області – це маленька революція в самій постановці питань про майбутнє Донбасу і наших відносинах з Україною», – заявив бойовик з ДНР Олександр Ходаковський, коментуючи перші підсумки інтеграційного форуму «Русский Донбас», що відкрився в Донецьку.

«На форумі прозвучали дві основоположних тези, які можуть привести до дуже значних політичних наслідків. По-перше, стало зрозуміло, що в Донецьку взято однозначний курс не просто на інтеграцію з Росією, а на приєднання до неї. З урахуванням того, що на зустрічі були присутні російські політичні діячі та медійні персони, це не просто наше бажання, а велика двостороння робота», – впевнений командир бригади “Схід” ополчення ДНР, екс-глава ради безпеки республіки Олександр Ходаковський.

Другим важливим моментом, озвученим на форумі, співрозмовник назвав намір розширити територію ДНР до кордонів Донецької області, значна частина якої зараз контролюється Збройними силами України.

«На форумі відбулася маленька революція в постановці цього питання. Аж до вчорашнього дня ми продовжували на офіційному рівні повторювати мантру про необхідність виконання Мінських угод, які, в кінцевому підсумку, повинні були привести нас до повернення до складу України на якихось автономних правах», – нагадав Ходаковський.

«Але вчора стався поворот всієї доктрини в діаметрально протилежну сторону. Ми ясно дали зрозуміти, що «Мінську», про який не було сказано ні слова за шість годин бесід, ми більше не віримо. І якщо раніше ми виляли, петляли, ходили навколо цієї вбраної ялинки під назвою «Мінські домовленості», то тепер ми, нарешті, обговорили відхід від них, і цей факт складно переоцінити», – підкреслив співрозмовник.

Ходаковський припустив, що ймовірний відмова від подальшого виконання Мінських домовленостей буде використана «противниками для висунення нових звинувачень проти Росії».

«Звичайно, форум буде використаний для того, щоб звинуватити і Москву, і нас в тому, що ми поховали Мінські угоди. Але вони були настільки нікчемні, що і ховати там нічого», – констатував він.

Однак, на думку Ходаковського, швидкому приєднанню Донбасу до Росії заважає досить багато факторів.

«Ми розуміємо, що такий крок спровокує великий тиск Заходу на Росію. Крім того, навколо Росії і всередині неї зараз склалися такі обставини, з якими важко не рахуватися, тому треба розуміти – одними бажаннями гори не зрушити. Ми говоримо про повернення Донбасу додому як про складне і довгому процесі, який не може бути здійснений відразу. Поки ми можемо зробити тільки так, щоб де-факто ДНР стала частиною Росії вже зараз, а де-юре тоді, коли для цього складеться сприятлива обстановка», – сказав співрозмовник.

Поділитись