У Чилі близько трьох тисяч шахтарів захворіли на COVID-19

У Чилі близько трьох тисяч шахтарів захворіли на COVID-19

Представники профспілки компанії Codelco, найбільшого в світі виробника міді, заявили про те, що близько трьох тисяч шахтарів захворіли на COVID-19, закликавши керівництво концерну і владу країни до вжиття додаткових заходів безпеки при розширенні виробництва.


За оцінкою експертів, така велика кількість хворих загрожує “катастрофічними” наслідками для стратегічного сектора економіки Чилі. Хуан Карлос Гуахардо, глава консалтингової компанії Plusmining в Сантьяго, заявив агентству Reuters, що гірничодобувна промисловість країни “наближається до небезпечної межі”.

Патрісіо Елгета, президент Федерації медпрацівників, що об’єднує групу профспілок компанії, заявив агентству, що вже зафіксовано 2 тисячі 843 випадки коронавірусу серед працівників Codelco. У самій компанії, де під час пандемії скоротили 40 відсотків шахтарів, відмовилися від коментарів. На минулому тижні генеральний директор Codelco Октавіо Аранеда заявив в інтерв’ю газеті El Mercurio, що будь-які подальші обмеження на видобуток корисних копалин будуть “катастрофічними” для Чилі. Він відкинув твердження про те, що компанія “провалила” реакцію на пандемію.

Деякі профспілки і соціальні групи закликали Codelco і інші гірничодобувні компанії припинити роботи навколо шахтного центру Калама, пустельного міста, оточеного деякими з найбільших родовищ міді в Чилі.

Раніше Елгета заявив, що шахтарі виснажені і бояться захворіти, але продовжують працювати, щоб звести кінці з кінцями. За його словами, профспілки зважують пропозицію, озвучену в ході регіонального круглого столу за участю медпрацівників, політиків і представників соціальних груп, щоб скоротити виробництво до “мінімуму” на всіх шахтах навколо найбільш постраждалого від пандемії COVID-19 міста Калама з метою їх дезінфекції. Згідно зі статистикою державного мідного агентства, на регіон Антофагаста, де розташоване місто Калама, припадає більше половини видобутку мідної руди в Чилі.

Поділитись