У Чехії розкрили агентурну мережу Росії

У Чехії розкрили агентурну мережу Росії

Директор Служби безпеки та інформації Чехії Міхал Коуделка виступив у понеділок в Палаті депутатів (нижній палаті парламенту) республіки з твердженням, що його відомство, яке виконує функції національної контррозвідки, розкрило на чеській території мережу агентів, які працювали на російські спецслужби.
 
“Мережа [агентурна] повністю розкрита і ліквідована завдяки відмінній співпраці з Національним центром боротьби з організованою злочинністю, – наводить його слова сайт празької газети Mlada fronta DNES. – Розслідування [її діяльності] триває. Ми стали на заваді [розвідувальної] діяльності на території Чехії. Вона [агентурна мережа] була частиною більш довгого ланцюжка, яку росіяни використовували [в Чехії] і готували до використання в інших країнах Європи”.

Коуделка стверджує, що агентурна мережа створювалася ФСБ. “Вона складалася з осіб, які мають зв’язки з російськими спецслужбами. Вона фінансувалася з Росії і російським посольством [в Чехії]”, – стверджує глава контррозвідки.

Інших подробиць він не надав. Дана інформація, за його словами, буде включена в річний звіт про діяльність чеської контррозвідки, відкрита для громадськості частина якого буде опублікована до кінця поточного року.

 
Як стверджує празький тижневик Respekt, агентурна мережа здійснювала хакерські атаки на цілі в республіці і складалася з декількох громадян РФ і вихідців з Росії, які отримали громадянство Чехії. За даними тижневика, вона діяла під прикриттям двох комерційних компаній, зареєстрованих в Празі, що продавали комп’ютери і програмне забезпечення.

Фото gettyimages.

Поділитись