У Чехії порушили кримінальну справу через госпіталізацію Земана

У Чехії порушили кримінальну справу через госпіталізацію Земана

Чеські силовики допустили, що керівники президентської адміністрації могли маніпулювати інформацією про стан здоров’я глави держави Мілоша Земана.


“З урахуванням нової інформації, про яку було сказано на прес-конференції глави сенату, поліція розпочне розслідування на предмет можливих протизаконних дій, в яких можна угледіти ознаки кримінальних злочинів проти республіки”, – йдеться в повідомленні поліції.

У понеділок голова сенату Мілош Вистрчіл ознайомив журналістів з документами, що надійшли на його запит з Центрального військового госпіталю (ЦВГ) в Празі, де лікується Земан. У них йдеться про те, що зараз президент не здатний виконувати ніякі службові обов’язки. Крім того, лікарі дали “вкрай невизначений” довгостроковий прогноз динаміки його стану і порахували, що можливість повернення до роботи в доступному для огляду майбутньому малоймовірна.

Вистрчіл також підняв питання про відповідальність керівника апарату чеського лідера Вратислава Мінаржа, який вже 13 жовтня у своєму розпорядженні інформації від лікарів Земана про справжнє стан його здоров’я, однак замість інформування громадськості про це, звинуватив кількох політиків, включно з головою сенату, в “медійних іграх і лицемірстві “.
Як повідомило Чеське ТБ, Мінарж можуть звинуватити в саботажі.

Після оприлюднення матеріалів конституційна комісія почала розглядати питання про процедуру позбавлення Земана повноважень за станом здоров’я і їх передачі спікера нижньої палати і прем’єру. Для цього потрібна згода більшості членів обох палат.

Найближче засідання сенату відбудеться 26 жовтня. Перше засідання нового складу нижньої палати парламенту, обраного 8-9 жовтня, відбудеться 8 листопада.

Поділитись