У Білорусі затримали одного з лідерів страйкому “Беларуськалий”

У Білорусі затримали одного з лідерів страйкому “Беларуськалий”

Співголова страйкового комітету ВАТ “Білоруськалій” Анатолій Бокун затриманий в Солігорськ (Мінська область) співробітниками правоохоронних органів.

Про це повідомляється в п’ятницю в каналі страйкому в Telegram.

“Сьогодні о 07:30 екіпаж ДАІ зупинив Анатолія Бокуна. Після чого був викликаний наряд міліції для його конвоювання в РВВС. Ніяких протоколів затримання складено не було”, – наголошується в повідомленні.

В даний час Бокун знаходиться в РВВС Солігорська, поінформували в страйкому.

Після відбулися 9 серпня президентських виборів Бокун кілька разів засуджувався судом до адміністративних арештів за проведення несанкціонованих заходів. В даний час, за даними страйкому, адміністративний арешт відбувають близько 20 активістів страйкового руху на “Білоруськалій”. За даними адміністрації підприємства, було звільнено 49 працівників. У компанії заявили, що “відмова працівників виконувати свої трудові обов’язки в зв’язку з вступом в “страйк” суперечить національному та міжнародному законодавству, не відноситься до поважних причин неявки на роботу, а єдиним правовим наслідком таких дій є звільнення працівника за прогул”.

Раніше страйковий комітет ВАТ “Білоруськалій” оголосив безстроковий страйк на знак протесту проти рішення Мінського обласного суду, який 11 вересня визнав незаконною страйк, оголошену на підприємстві 17 серпня. Тоді робітники вимагали визнати недійсними минулі 9 серпня президентські вибори, і їх дії призвели до часткової зупинки “Білоруськалій”, проте з 19 серпня роботи були відновлені. Суд в Солігорськ призначив адміністративний арешт ряду представників страйкому.

ВАТ “Білоруськалій” є одним з найбільших постачальників калійних добрив на світовий ринок, який реалізує свою продукцію через ВАТ “Білоруська калійна компанія”.

Поділитись